Ο Γιάννης Δ. Στεφανάκις γεννήθηκε στη Γρηγοριά Ηρακλείου Κρήτης.

Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Ζωγραφική, Χαρακτική, Αγιογραφία καθώς και Τέχνη του βιβλίου και τυπογραφία.

Το 1980 με τον ποιητή Μιχάλη Κατσαρό εκδίδει την εφημερίδα ποίησης Επίπεδο.
Από το 1989 εκδίδει το περιοδικό για το λόγο και τα εικαστικά Νέο Επίπεδο, και από το 2003 το συλλεκτικό περιοδικό Τεχνοπαίγνιον. Από το 1996 εκδίδει συλλεκτικά βιβλία (εκδόσεις Χειροκίνητο. Το 1997 εκδίδει σε 35 αντίτυπα το βιβλίo σε σχήμα folio Αποκάλυψις Ιωάννου με επτά έγχρωμα χαρακτικά.

Έχει διοργανώσει σεμινάρια χαρακτικής και έχει συνεργαστεί με εκδοτικούς οίκους και λογοτεχνικά περιοδικά. Έχει κάνει σκηνικά στο θέατρο. Διδάσκει σχέδιο και χαρακτική στη σχολή ΑKTO.

-Το 1994 συνδιοργάνωσε με τη Μαργαρίτα Βασιλάκου το Α’ Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κόμικς στο Πάρκο Ελευθερίας (Δήμος Αθηναίων) και το 2012 τον Ιούνιο το 2ο στον ίδιο χώρο.
-Τo 2002 μίλησε για τα συλλεκτικά βιβλία στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.
-Το 2004 στο 2ο Συνέδριο Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη πρόβαλε ένα φιλμ για την κλασική τυπογραφία.
-Το 2010 εκδόθηκε το ποιητικό του βιβλίο « Το καρφί του χρόνου» από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης.

Μέλος στο Επιμελητήριο Εικαστικών τεχνών Ελλάδος, στην Ένωση Ελλήνων Χαρακτών,  στο Δίκτυο Εικαστικών Ηρακλείου, στην Εταιρία Ελλήνων Συγγραφέων, Ιδρυτικό μέλος στην ECUME Θεσσαλονίκης: (πολιτιστικές Ανταλλαγές Μεσογείου).

Έργα του βρίσκονται σε Μουσεία, Πινακοθήκες, στο ΥΠΠΟ καθώς και σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.