Καταθέτοντας για τον Καζαντζάκη

Καταθέτοντας για τον ΚαζαντζάκηΜ’ ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη κυκλοφορεί το διπλό τεύχος του περιοδικού «Νέο Επίπεδο», για να συναντήσουμε ξανά το ερώτημα: «Πρόφτασε» άραγε ο μεγάλος συγγραφέας «ν’ αρπαχτεί στης αστραπής τη λάμψη»; Ένα ακόμη αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη; «Ναι», σημειώνει ο εκδότης του περιοδικού Γιάννης Στεφανάκις. «Ένα αφιέρωμα, όμως, πέρα από επετείους και γιορτές χωρίς να έχω συνειδητοποιήσει πως το 1997 έκλειναν σαράντα χρόνια από το θάνατο του»,· προσθέτει ο ίδιος, ενώ εξομολογείται πως μεγάλωσε με τα κόκκινα πανόδετα βιβλία του συγγραφέα μέχρι σήμερα που «η αγωνία του, η φλόγα, που τον έκαιγε» ακόμη μας συγκλονίζει.

Πολλοί είναι οι συνεργάτες του τεύχους που με τη δική τους κατάθεση μας βοηθούν να γνωρίσουμε ακόμη περισσότερο την προσωπικότητα και το έργο του συγγραφέα. Ανάμεσα στα κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη και της Ελένης Καζαντζάκη κείμενα υπογράφουν οι: Π. Σταύρου, Μ. Σταύρου, Π. Κυπαρίσσης, Μ. Μουντές, Μ. Πρατικάκης, Κ. Μητσάκης, Α. Ζήρας, Θ. Γρσμματάς, Γ. Σταματόπουλος, Χρ. Χαραλαμπάκης, Α. Σκιαθάς, Χρ. Παπαγεωργίου, Γ. Ανεμογιάννης, Ι. Κωνσταντουλάκη-Χάντζου, Άννα Κατσίκη-Γκίβαλου, Νένα Κοκκινάκη και ο Γιάννης Πρινιανάκης. Με θέματα όπως: «Ο τελευταίος πειρασμός», «Η Ασκητική», «Η εξιδανίκευση μιας εμμονής ή η αδυναμία εκλογής», «Ο γλωσσικός σκεπτικισμός του Νίκου Καζαντζάκη» κ.ά.

Επίσης, γνωστοί καλλιτέχνες έκαναν χαρακτικά για το έργο του συγγραφέα. Πλούσια είναι και η υπόλοιπη λογοτεχνική ύλη του περιοδικού, με ανέκδοτη ποίηση, βιβλιοπαρουσίες ενώ ενδιαφέρον και το εικαστικό μέρος του περιοδικού, που κυκλοφορεί επίσης με συνεντεύξεις των Η. Δεκουλάκου, Αλίκης Τέλογλου κ.ά.

«Ελευθεροτυπία» 30-05-1998

Leave a Reply