«Λίθινη εποχή»

Λίθινη ΕποχήΤο βιβλίο «Λίθινη εποχή» με λιθογραφίες του Γιάννη Στεφανάκι και ανέκδοτα κείμενα των Νάνου Βαλαωρίτη, Εκτορα Κακναβάτου, Πάνου Κυπαρίσση, Ματθαίου Μουντέ, Παντελή Μπουκάλα και αποσπάσματα από το «ΟΡΟΠΕΔΙΟ» του Μιχάλη Κατσαρού, αποτελείται από ποιήματα και πεζά κείμενα των παραπάνω λογοτεχνών, που με την εξαίρετη γραφή τους διεισδύουν στο εικαστικό έργο του ζωγράφου, ανασύροντας μέσα από τα έργα του έννοιες και συναισθήματα, εκφράζοντας με το λόγο τους όλο τον ψυχισμό και τη δυναμική τους.

Σ’ αυτό το βιβλίο γίνεται μια σύζευξη ποιητικού και πεζού λόγου των γνωστών λογοτεχνών και του εικαστικού έργου του Γιάννη Στεφανάκι. Ένα βιβλίο συλλεκτικό, τόσο για την ποιότητα των κειμένων και των χαρακτικών, όσο και για τη «συνάντηση» των δημιουργών του στις σελίδες του.

Το βιβλίο εκδόθηκε με αφορμή την έκθεση χαρακτικών του Γ. Στεφανάκι και όπως γράφει στον πρόλογο η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαριλένα Κασιμάτη «Ο ζωγράφος και χαράκτης Γ. Στεφανάκις έχει έντονη εικαστική δραστηριότητα. Σαν τεχνίτης ξεπερνιέται από τον εικαστικό καλλιτέχνη που συλλαμβάνεται να ζωγραφίζει με λεπτά και χρωματιστά κραγιόνια και να επιλέγει πυκνά γραμμικά πλέγματα και απειλητικά σύννεφα καμωμένα με γρήγορες πρόχειρες κινήσεις δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα συμπαντικής και ερεβώδους νύχτας και μέρας χωρίς ήλιο και ζέστη». Σ’ αυτό το «Οροπέδιο» ενυπάρχει ο άνθρωπος και δίνει νόημα και προοπτική για το αύριο. Μέχρι ο ήλιος να λάμψει για όλον τον κόσμο (Εκδόσεις «Ιδμων»).

Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ

Leave a Reply