Μιχάλης Κατσαρός στο «Νέο Επίπεδο»

Μιχάλης Κατσαρός στο «Νέο Επίπεδο»Οι αριστεροί; «Ναι, οι αριστεροί είναι εκείνοι που στο σαρκωμένο από τέχνη σώμα τους από Πάρι, από ωραία Ελένη-που δίνει κλειδί- δέχονται να σώσουν άλλους της Αριστεράς ανθρώπους». Ποιητικός ο ορισμός, δεν θα μπορούσε παρά να έχει διατυπωθεί από έναν ποιητή.

Και πράγματι, προέρχεται από τον Μιχάλη Κατσαρό και διατυπώθηκε κατά τη συνομιλία που είχε ο ποιητής με τον ζωγράφο Γιάννη Στεφανάκι. Ολόκληρος ο διάλογος, που έχει κεντρικό άξονα το «Κατά Σαδδουκαίων» του Κατσαρού, φιλοξενείται στο τελευταίο τεύχος του τρίμηνου δελτίου ποίησης και τέχνης, με τίτλο «Νέο Επίπεδο».

Στο ίδιο τεύχος ξεχωρίζει το αφιέρωμα στη Ρωσική Πρωτοπορία και στη συλλογή Κωστάκη- η έκθεση της οποίας στην Εθνική Πινακοθήκη τελείωσε πρόσφατα- που περιλαμβάνει: συνέντευξη της επιμελήτριας της Πινακοθήκης, Αννας Καφέτση, τη συνέντευξη που είχε δώσει ο Γιώργος Κωστάκης στην Άννα Παναγιωταρέα και στα «Επίκαιρα» το 1977, ένα σημείωμα του Ανδρέα Παγουλάτου «για τον ρωσικό φουτουρισμό» και ένα της Βασιλικής Χρυσοβιτσιάνου με τίτλο «Η πόλις στα κινήματα της Ρώσικης Πρωτοπορίας».

Ξεφυλλίζοντας το περιοδικό, που εκδίδει και επιμελείται ο Γιάννης Στεφανάκις, συναντά ακόμη κανείς ανέκδοτη ποίηση (των Θ. Φραγκόπουλου, Θ. Κωσταβάρα, Π. Κυπαρίσση, Γ. Υφαντή, Ν. Χουρδάκη, Μ. Μήτρα κ.ά.), δοκίμια (των Γ. Σταματόπουλου, Αγγ. Πασσιά, Φ. Μανδηλαρά, Δ. Καραμβάλη κ.ά.) αλλά και κόμικς της Μαργαρίτας Βασιλάκου, του Κώστα Αρμαριώτη και του Αντώνη Πέτσιου.

Το ένθετο του περιοδικού είναι αφιερωμένο, τέλος, στον ποιητή Πρόδρομο Μάρκογλου και περιλαμβάνει ανθολόγιο ποίησης και σχεδίων του ποιητή και κείμενα των Γιώργου Αράγη και Σπύρου Τσακνιά.

«Ελευθεροτυπία» 10-06-96

Leave a Reply