«Τα παιδιά γράφουν στον… Γουτεμβέργιο»

«Τα παιδιά γράφουν στον… Γουτεμβέργιο»Θυμόσαστε την καμπάνια «Μ’ ένα βιβλίο πετάω» του υπουργείου Πολιτισμού; Ανάμεσα στους φορείς, στα μουσεία και στα σχολεία που συμμετείχαν, ήταν και τα λογοτεχνικά περιοδικά. Ο εικαστικός Γιάννης Στεφανάκις που εκδίδει το περιοδικό «Νέο Επίπεδο» έδωσε το «παρών», γνωρίζοντας στα παιδιά τα μυστικά της τέχνης του Γουτεμβέργιου, από τη γέννηση της ως τη σύγχρονη της εκδοχή που είναι η φωτοσύνθεση. Οι μικροί αναγνώστες μυήθηκαν κοντά του, στο πώς γεννιέται ένα Βιβλίο: πώς τα τυπογραφικά δοκίμια γίνονται σελίδες, πώς τυπώνονται, πώς γίνεται η βιβλιοδεσία.

Αυτή τη συνύπαρξη μπορείτε να την βρείτε στο καινούργιο τεύχος του περιοδικού «Νέο Επίπεδο» (18, Φθινόπωρο ’94), το οποίο είναι αφιερωμένο στη σπουδαία τέχνη της τυπογραφίας, αλλά ιδωμένης με την παιδική ματιά και αφέλεια. Εκείνες τις ημέρες της καμπάνιας τα παιδιά έστειλαν… γράμματα στον Ιωάννη Γουτεμβέργιο. Ένα από αυτά άρχιζε μ’ αυτό τον τρόπο: «Εμείς τα παιδιά του 20ού αιώνα είμαστε πολύ τυχερά, γιατί έχουμε βιβλία, πολλά βιβλία εικονογραφημένα και πολύχρωμα, φτηνά και ακριβά. Αυτά μας κρατούν συντροφιά τις κρύες νύχτες του χειμώνα και τα όμορφα απογεύματα τού καλοκαιριού».

Το περιοδικό, εκτός από τα βιβλιοπωλεία, μπορείτε να το βρείτε στην έκθεση βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως μέχρι και την Κυριακή 25 του μήνα, σε ειδικό περίπτερο του υπουργείου Πολιτισμού μαζί με όλα τα τεύχη του «Νέου Επιπέδου».

«Ελευθεροτυπία» 14-10-2004

 

Leave a Reply