«Τεχνοπαίγνιον» σιωπηλό και συλλεκτικό

«Τεχνοπαίγνιον» σιωπηλό και συλλεκτικόΚυκλοφορεί το 5ο τεύχος ενός περιοδικού το οποίο ευαγγελίζεται τη διαρκή ποίηση στην τέχνη, επιλέγοντας τη σιωπή. Όπως και το 4ο, έτσι και αυτό το τεύχος του περιοδικού «Τεχνοπαίγνιον» το οποίο κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων (447 τεύχη) είναι αφιερωμένο στη σιωπή. Ο Σάββας Μιχαήλ γράφει στο άρθρο του «Οι Σειρήνες της σιωπής»:

«Κι αν η θανάσιμη σαγήνη των Σειρήνων οφειλόταν όχι τόσο στο τραγούδι τους όσο στη σιωπή τους; O Franz Κafka μας έχει προειδοποιήσει επί τούτου:Οι Σειρήνες “διαθέτουν ένα όπλο φοβερότερο από το άσμα τους κι αυτό είναι η σιωπή τους. Αν και δεν έχει συμβεί ποτέ, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι κάποιος θα μπορούσε, ίσως, να σωθεί από το άσμα τους: σίγουρα, όμως, κανένας από τη σιωπή τους”».

Μεταξύ των άλλων υπάρχουν επίσης στο «Τεχνοπαίγνιον» κείμενα για τη σιωπή και των Στρατή Πασχάλη, Γιάννη Δάλλα, Μάνου Στεφανίδη,Γιώργου Αριστηνού , Κώστα Χατζηαντωνίου , Νικόλα Γ. Μαστροπαύλου , Θανάση Ρεντζή, Θεόδωρου Γεωργίου. Το περιοδικό προσφέρει στους αναγνώστες του ένα αριθμημένο και υπογεγραμμένο χαρακτικό της Ρουμπίνας Σαρελάκου και δύο, επίσης αριθμημένους και υπογεγραμμένους, σελιδοδείκτες των Νίκου Σταυρακαντωνάκη και Γιάννη Στεφανάκι.

Ο Ι. Στεφανάκις είναι η ψυχή του περιοδικού. Με ό,τι καταπιάνεται το κάνει με την ψυχή του και τα χέρια του. Και είναι πολλά αυτά με τα οποία καταγίνεται: η χαρακτική, η ζωγραφική, η συγγραφή, η τυπογραφία. Έτσι και το αποτέλεσμα είναι χειροποίητο και ζωντανό, άρα σπάνιο και συλλεκτικό. Τα εικαστικά έργα του- ξυλογραφίες, λιθογραφίες, πετρογραφίες – είναι πάντα σε λίγα αντίτυπα και οι εκδόσεις του- ποιητικές συλλογές κυρίως- είναι στοιχειοθετημένες στο χέρι με το μεράκι των παλιών τυπογράφων και διακοσμημένες με αυθεντικά χαρακτικά. Στο ίδιο πνεύμα του καλαίσθητου και του ξεχωριστού δημιουργείται και το περιοδικό «Τεχνοπαίγνιον», το 5ο τεύχος του οποίου υπάρχει σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

Το «Τεχνοπαίγνιον» είναι απόγονος του «Νέου Επιπέδου», το οποίο είχε παίξει ιδιαίτερο ρόλο στα καλλιτεχνικά πράγματα των προηγούμενων δεκαετιών. Όλα τα τεύχη του περιοδικού είναι, φυσικά, αριθμημένα και περιέχουν επίσης αριθμημένα και υπογεγραμμένα έργα διακεκριμένων χαρακτών. Το 1ο τεύχος φιλοξενούσε από ένα χαρακτικό της Αριας Κομιανού και του Γιάννη Στεφανάκι, το 2ο τεύχος μια λιθογραφία του Μιχάλη Αρφαρά, δύο σελιδοδείκτες της Μαργαρίτας Βασιλάκου και του Γ. Στεφανάκι, το 3ο τεύχος ένα χαρακτικό της Βίκυς Τσαλαματά και έναν σελιδοδείκτη του Νίκου Δεσεκόπουλου , ενώ το 4ο τεύχος ένα έργο της χαράκτριας Δήμητρας Σιατερλή.

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008 εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ»

Νίκος Μαστροπαύλος

Leave a Reply