Το Ηράκλειο τιμά τον Αναγνωστάκη

Το Ηράκλειο τιμά τον Αναγνωστάκη

Τον ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη τιμά σήμερα το Ηράκλειο για την προσφορά του στα γράμματα, αλλά και στα κοινωνικά δρώμενα οε δύσκολες εποχές για την ελληνική κοινωνία.

Συγκεκριμένα, το περιοδικό «Νέο Επίπεδο», σε συνεργασία με την αίθουσα τέχνης «Αριάδνη», διοργανώνουν λογοτεχνική εκδήλωση προς τιμήν του ποιητή σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της πόλης, με ομιλητές τους Παντελή Μπουκάλα, Γιάννη Κουβαρά, Δώρα Μέντη, Μάνο Στεφανίδη, Άντια Φραντζή. Ταυτόχρονα το 32ο τεύχος του περιοδικού «Νέο Επίπεδο» είναι αφιερωμένο στην ποίηση του Μανόλη Αναγνωστάκη με κείμενα, εκτός των προαναφερόμενων ομιλητών και των: Γ. Πιπίνη, Α. Ζήρα, Γ. Δάλλα, Μ. Σουλιώτη, Η. Λάγιου, Β. Λαλιώτη, Μ. Λουκάκη, Γ. Πλαχούρη, Β. Αποστολίδου και θ. Νιάρχου. Εξάλλου, επίσης απόψε εγκαινιάζεται έκθεση από δεκαεπτά εικαστικούς καλλιτέχνες στο χώρο τέχνης «Αριάδνη».

Τα έργα που εκτίθενται είναι εμπνευσμένα από την ποίηση του Μανόλη Αναγνωστάκη, ανοίγοντας ένα διάλογο με τους ποιητικούς ορίζοντες και τις πολιτικές αγωνίες του ποιητή, οι οποίες από πολλές πλευρές έχουν μια εκρηκτική επικαιρότητα, ενώ συγχρόνως το έργο και η ζωή του αποτελούν υψηλό πρότυπο ποιητικής δημιουργίας και πολιτικής δράσης, αλλά και κοινωνικής συμπεριφοράς. Τα έργα των καλλιτεχνών είναι: Αριστόδημου, Γ. ΒαλαΒανίδη, Μ. Βασιλάκου, θ. Βιδάκη, Ν. Βισκαδουράκη, Γ. Γαζετοπούλου, Μ. Γρηγοριάδη, Χρ. Καρά, Κ. Κατζουράκη, Α. Κομιανού, Μ. Κουνδουράκη, Σπ. Κουρσάρη, Μ. Μήτρα, Γ. Μιγάδη, Τ. Νικολάΐδου, Μ. Σαριδάκη και Γ. Στεφανάκι. Η έκθεση συνοδεύεται με σχετικό κατάλογο, ο οποίος είναι ένθετος και στο περιοδικό. Η Κρήτη είναι τόπος καταγωγής του ποιητή και πρώτη φορά πραγματοποιείται εκδήλωση προς τιμή του.

Παν. Γεωργούδης
«Ελευθεροτυπία» 17-11-2000

 

Leave a Reply